“Nu inteleg de ce trebuie sa fie atat de dificil. Ma simteam bine, copiii au mai crescut si apoi dintr-o data au venit astea peste mine. Asa am fost facute sa ne fie greu cu toti hormonii astia care o iau la vale, care e ideea?”
Asta e ceea ce aud deseori de la femeile din comunitatea mea, care au trecut de 40 de ani si care se apropie sau sunt la premenopauza. Si le inteleg complet. Care e rostul sa fi fost create ca sa trecem printr-o perioada in care nu ar trebui sa ne simtim bine?!
Poate asta te intrebi si tu. Dar as vrea sa stii ca, de fapt, nu ar trebui sa fie asa. Intr-adevar odata cu premenopauza, apar multe schimbari hormonale, si poti afla mai multe despre ele in articolul despre cele 9 semne ale premenopauzei.
Trebuie sa sti ca exista anumiti factori care fac ca aceste transformari sa se simta super intens la tine. In continuare iti voi vorbi despre 3 dintre cei mai importanti astfel de factori.
1. Expunerea foarte mare la toxine, numite xenoestrogeni
Haide sa vedem ce intra la aceasta categorie: alimentele pe care le consumi si care sunt pesticizate, produsele de ingrijire (gel de dus, oja, vopsea de par, produsele de make-up), ceea ce consumi din plastic, produsele de curatenie, vasele in care gatesti, absorbantele, odorizantele de camera, etc.
Poate ti se pare ca e prea mult acum sa te uiti la toate astea. Nici nu zic sa te uiti la toate deodata, dar, mai ales daca ai semne de dominanta estrogenica, atunci e musai sa le iei in considerare si sa faci schimbari si in aceasta directie.
Pentru a afla mai multe despre xenoestrogeni, semne de dominanta estrogenica si cum sa scapi de efectele nocive ale acestora iti recomandam sa parcuri articolul dedicat pe care il gasesti aici.
SOLUTIE:
Redu cantitatea de toxine la care iti expui corpul – si mai refer la acele schimbari care stau in puterea ta sa fie facute:
Foloseste produse de ingrijire din ingrediente naturale (te uiti macar sa nu aiba SLS, parabeni si parfum). Fi atenta inclusiv la lubrifiantul utilizat, mai ales daca te confrunti cu un estrogen scazut (afla solutii de echilibrare pentru estrogenul scazut din mini cursul gratuit despre sustinerea libidoului si a hormonilor in premenopauza)
2. Stresul
E greu de spus daca stresul e primul pe lista asta sau al doilea.
Noi, oamenii, traim foarte bine in cicluri de stres – relaxare. Cunoscutul hormon – cortizol – hormonul stresului, este si hormonul vietii, al energiei.
Atunci cand esti in stare de stres, corpul urmeaza o serie de actiuni foarte inteligente: tot ce nu tine de supravietuire, este drastic limitat. Nu ai nevoie de digestie, libido si somn cand viata ta e in pericol, nu?
Problema apare atunci cand stresul este prelungit, cand “fight, flight, freeze” dureaza mult mai mult decat “rest and digest”. Atat de mult ca tu nici macar nu-ti mai dai seama ca esti stresata.
Cand cortizolul este mai mereu ridicat apar, desigur multe dezechilibre in corp. Cortizolul este in directa legatura cu controlul glicemiei si al tensiunii, cu metabolismul tau, cu nivelul de inflamatie din corp si cu capacitatea ta de memorare.
Acest nivel ridicat de cortizol are influente asupra axei Hipotalamus – Pituitare – Suprarenale si in timp, duce la rezistenta celulelor la cortizol, cuplata cu asa numita “epuizare de suprarenale”.
Cand se instaleaza rezistenta la cortizol tu incepi sa fii obosita de dimineata si energica inainte sa te culci, ai un somn deficitar, libido scazut, kg in plus, pofta de dulce, probleme de tranzit, schimbari de stare, etc.
Nu, nu sunt toate in carca cortizolului, dar de cele mai multe ori unde exista astfel de probleme, exista si probleme cu gestionarea stresului.
SOLUTII:
- Somnul suficient este un moment important, pasiv, adevarat, de procesat stres
- Misca-ti corpul, mai ales in aer liber
- Stai afara, la lumina naturala, mai ales dimineata
- Danseaza sau fa alte activitati care implica miscare si care iti fac placere
- Petrece timp cu prietenele tale
- Mediteaza
3. Alcoolul
Imi asum ca nu o sa fiu prea simpatica cand spun asta, dar nici alcoolul nu e bine venit dupa 40 de ani, cand scade capacitatea ta de a-l procesa. Si nici eu nu ma bucur ca e asa, crede-ma.
De asemenea, alcoolul poate impiedica procesul de detoxifiere. Se intampla asta pentru ca el este prioritizat in cadrul acestui proces, ceea ce afecteaza procesarea estrogenului si amplifica dominanta estrogenica din corpul tau.
Ce ar trebui sa stii despre alcool: el se comporta in organism ca zaharul si atrage cresterea glicemiei si apoi bufeuri.
As vrea sa mai stii ca e foarte important de cand treneaza acesti factori in viata ta si cat de tare ti-au afectat ficatul si flora. Si asta influenteaza intensitatea cu care resimti simptomele de la premenopauza.
SOLUTII:
Redu cantitatea de alcool consumata. Alege bio si hidrateaza-te din plin atunci cand totusi alegi sa bei alcool!
Daca ai rezonat cu acest articol si vrei sa afli cum sa iti sustii libidoul si hormonii in premenopauza, te invit sa te inscrii la mini cursul gratuit disponibil doar in aceasta perioada.
Vei primi instant, la tine in inbox, detalii si solutii pentru a te simti energica si sexy dupa 40 de ani!
P.S. Pentru a beneficia pe deplin de acest articol, alege-ti macar 2 schimbari pe care le vei face chiar acum. Rezultatele apar doar din pasi concreti!
Claudia Buneci
Nutritionist si Health Coach pentru mame
-
Pachet lubrifianti intimi organici apa si ulei Double Glide 100 + 80 ml104,00 lei
-
Lubrifiant natural pe baza de ulei 40-80-140 ml52,00 lei – 120,50 lei
-
Lubrifiant natural pe baza de apa 50-100-150 ml49,00 lei – 118,50 lei