Shopping Cart
Curatarea tenului BioAleea

Curatarea tenului, cel mai important pas in rutina de ingrijire a tenului

Ca si specialist vin zilnic in contact cu tenul clientelor. Observ daca folosesc in mod corect produsele potrivite, mai ales cand vine vorba de curatarea tenului. Povestim despre ce le deranjeaza si ce probleme vor sa rezolve, care este ritualul corect de ingrijire si ce produse sa foloseasca acasa. Daca este cazul, schimbam complet ritualul, pentru a “repara” greselile facute.

De aceea in articolul de azi vreau sa iti vorbesc despre importanta celor 3 produse care se folosesc inainte de serul sau crema hidratanta. Si anume demachiantul, tonicul si exfoliantul alese corect tipului si conditiei tenului tau!

1. Ce trebuie sa stii despre demachiere?

Este un prim pas care asigura o “fundatie” pentru restul produselor pe care le folosesti dimineata si seara. Pentru ca DA, demachierea sau curatarea tenului se realizeaza si dimineata si seara, pe fata, gat si decolteu. Chiar daca necesita 1 minut in plus, nu trebuie sa uiti de aceste zone, unde pielea este subtire si unde se vad mai repede ridurile (chiar mai repede uneori decat pe fata).

Ce fel de demachiant trebuie sa folosesc?

Exista pe piata atat de multe tipuri de demachiante, incat uneori este foarte greu sa te decizi. Eu iti recomand sa iti asculti pielea si sa mai tii cont si de anotimpul in care te afli. Pentru ca, pe timpul iernii este nevoie de un demachiant mai cremos, cu o textura mai bogata, iar pe timpul verii, unul sub forma de gel sau spuma (care se spala cu apa calduta).

Mai poti tine cont de alegerea demachiantului si pornind de la tipul de ten: astfel, pentru tenul uscat, matur sau sensibil, alegi un lapte demachiant; iar pentru cel mixt, gras spre foarte gras sau acnee, un gel sau o spuma pentru curatarea tenului.

Un lucru foarte important pe care vreau sa il mentionez este – NU SPALA FATA IN MOD EXCESIV, NU FACE DUBLA CURATARE. Si stiu ca multe dintre voi faceti acest lucru, insa este total gresit sa o faceti in fiecare zi (este de acceptat daca folositi un machiaj foarte rezistent pentru un eveniment sau o filmare). Pielea are un PH neutru, pe care il poti schimba prin acest procedeu de dubla curatare. Astfel faci loc la viitoare probleme – pielea se va usca sau deshidrata foarte mult, va deveni mult mai sensibila, se va irita foarte usor. Toate acestea duc la imbatranirea prematura a pielii! Daca ti se pare ca demachiantul nu este foarte eficient si nu indeparteaza machiajul din prima, poti folosi si un prosop de bumbac cu care sa te speli pe fata dupa ce ai aplicat demachiantul. Este o metoda mai blanda pentru piele.

Sa trecem si la urmatorul pas, tonicul, pe care unele persoane nu il folosesc deloc.

2. Ce este tonicul? Chiar este necesar sa il folosim in curatarea tenului?

Ei bine, chiar daca arata uneori banal, acesta este la fel de important, pentru ca indeparteaza ultimile particule de praf, machiaj, impuritati si pregateste tenul pentru crema sau ser. In plus, echilibreaza PH-ul pielii, hraneste, ajuta la mentinerea hidratarii si diminueaza porii (in cazul tenului gras, cu exces de sebum). Poate chiar calma tenul sensibil (in cazul unui ten mai uscat).

Insa pentru a obtine aceste beneficii, tonicul nu trebuie sa contina alcool, parfum sau ulei esential. Trebuie sa fie imbogatit cu ingrediente antioxidante, acid hialuronic, ceramide.

3. Exfolierea

Este ultimul pas despre care vreau sa vorbesc. Este si un pas peste care majoritatea dintre noi sarim in rutina de ingrijire a tenului. Fie ca nu avem timp, fie ca nu este necesar, ne gandim ca putem avea o piele frumoasa si fara sa exfoliem.

Dar ce inseamna exfoliere?

In mod natural, pielea noastra (indiferent de tipul de piele) se exfoliaza la 28-30 de zile, cand majoritatea celulelor ajung la maturitate si cad (circa 50 milioane de celule pe zi). Daca ai o rutina corecta, cu produsele potrivite, tu accelerezi acest proces, care nu face decat sa iti curete porii si sa iti ofere luminozitate. Altfel, tenul va fi incarcat, aspru si tern.

Ce beneficii are o exfoliere facuta corect?
  • Curata porii de machiaj, impuritati, praf
  • Poate preveni acneea (pentru ca indeparteaza excesul de sebum, impuritatile)
  • Permite produselor de ingrijire sa patrunda mai adanc in piele
  • Uniformizeaza culoarea pielii
  • Mentine pielea neteda si luminoasa
  • Stimuleaza circulatia sangelui si a limfei (care sunt importante pentru a preveni imbatranirea prematura si pentru detoxifierea pieleii)

Cat de des trebuie facuta exfolierea?

Personal recomand exfolierea de doua ori pe saptamana. Daca intervine un eveniment important si stii ca vei purta un machiaj mai deosebit, recomand o exfoliere blanda si in dimineata acelei zile. Tenul va fii hidratat foarte bine si machiajul sa va fii uniform.

Ce fel de produs trebuie sa folosesc in functie de tipul de ten?

Exista doau variante de exfoliant pe care le recomand pentru curatarea tenului – cel abraziv si cel enzimatic.

Exfoliantul abraziv este recomandat in general tuturor tipurilor de ten, doar daca are o textura mai fina. Eu as sugera insa sa fii foarte atenta. Daca ai un ten sensibil, cu eczema sau psoriazis sa folosesti un exfoliant enzimatic. Acesta nu are particule abrazive si este mult mai bland cu pielea. Este recomandat si in perioadele cu cosuri si mai ales persoanelor cu acnee. Cele din urma nu ar trebui sa foloseasca un exfolaint abraziv. Acele particule pot sparge cosurile si bacteriile se pot imprastia pe locuri, de altfel, curate.

Care este diferenta dintre cele doua produse? Ei bine, exfoliantul abraziv contine particule minuscule de samburi de masline sau argan macinati. Exfoliantul enzimatic contine bromelaina sau papaina din ananas sau papaya, care “mananca” celulele moarte de la suprafata tenului.

Si pentru ca cercetatorii si chimistii lucreaza necontenit, au aparut si dischetele exfoliante. Sunt foarte practice si sunt diferite, in functie de tipul de ten: pentru tenurile mai grase, contin Acid Salicilic, iar pentru cele normale sau cu o usoara tendinta de uscare, contin AHA sau Vitamina C. Recomand introducerea lor treptata, de la o aplicare pe saptamana, apoi de 2 ori, pana la maxim 3 aplicari pe saptamana.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Inainte de a incheia articolul, vreau sa iti arat si care este ordinea in care sa aplici produsele de ingrijire.

Sper ca te-am lamurit in privinta acestor pasi atat de importanti in curatarea tenului. Respecta-i si vei avea un ten mereu luminos, hidratat si fara imperfectiuni.

Daca ai intrebari sau ai nevoie de recomandari, imi poti trimite un mesaj.

Sibel Grigore – Estetician Organic

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Aici ai o parte din recomandarile noastre pentru ritualul de ingrijire a tenului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.