Cosmetice Naturale sau Cosmetice Organice acestea sunt principalele tipuri de certificari din piata pentru cosmetice.
Diferentele unui produs organic fata de unul natural sunt urmatoarele:
- Procentul de ingrediente naturale neprocesate este mai mare;
- Exista un procent minim de ingrediente organice neprocesate ce trebuie sa fie in compozitie;
- Includerea anumitor ingrediente sintetice este stricta si restrictiva.
Perspectiva mediului inconjurator
Prima initiativa de a produce cosmetice naturale a venit din partea ecologistilor, in incercarea de a reduce poluarea solului si a apei.
Oamenii din tarile dezvoltate fac dus cel putin o data pe zi. Imaginativa cantitatea de “detergenti” care ajunge in canalizare. Si unde ajunge toata aceasta apa menajera?
Datorita presiunii constante existente la producatorii de cosmetice in ceea ce priveste reducerea costurilor, au fost dezvoltati agenti de spumare, agenti de curatare si conservanti noi. Cosmeticele au devenit mai eficiente atat din perspectiva producatorilor cat si a consumatorilor. Valoarea lor adaugata a crescut. Insa in acelasi timp acestea au devenit mai agresive si mai neprietenoase cu mediul inconjurator.
Astfel a aparut nevoie de a dezvolta cosmetice naturale. Cosmetice ce contin ingrediente blande si prietenoase cu mediul inconjurator. Ingredientele prietenoase cu mediul sunt de asemenea prietenoase cu omul. Totusi, originile cosmeticelor naturale provin din dorinta de a proteja mediul inconjurator.
Te intrebi care este diferenta intre cosmetice naturale si cosmetice organice?
Consumatorul nu poate observa aceaste diferente intre un produs natural si unul organic. Diferente notabile sunt doar in ceea ce priveste mirosul produsului si eventual in ceea ce priveste cantitatea redusa de spuma in cazul produselor de curatare a pielii. Produsele organice in general nu au un miros asa placut ca cele naturale, deoarece parfumul continut este obtinut din uleiuri esentiale naturale.
Diferenta majora atat din punctul de vedere al producatorului, cat si a consumatorului este procentul de ingrediente organice continute de produsul final. Un procent mai mare nu inseamna neaparat un produs mai bun. Valoarea adaugata reala este data de suportul oferit de catre producatori pentru agricultura ecologica. De ce este acest aspect important? Deorece agricultura este unul din principalele surse de poluare ale Planetei.
Din pacate noi oamenii avem nevoie de agricultura pentru a obtine hrana necesara supravietuirii. Totusi in agricultura exista posibilitatea de a alege intre a folosi sau nu pesticide, fertilizatori, organisme modificate genetic, antibiotice si hormoni de crestere. Alegand sa nu utilizeze substante poluante, fermierii nu obtin productii asa mari precum cei ce aleg solutiile conventionale. Costurile lor de productie sunt mai mari, deorece agricultorii ecologici au nevoie de mai multi muncitori. Nici produsele lor nu au acel aspect perfect, simetric si stralucitor ce atrage consumatorul. Toate aceste aspecte duc la preturi mai mari pentru produsele obtinute prin agricultura ecologica. Luati in calcul efortul depus pentru a obtine solul necesar productiei (rotatia culturilor si tratarea cu materiale organice), pastrarea nutrientilor si protejarea biodiversitatii. Oare merita?
Pentru Essentiq raspunsul este DA. Acesta este si motivul pentru care in produsele Essentiq se includ intre 20 – 30% ingrediente active din agricultura ecologica. Este responsabilitatea producatorilor sa fie o sursa cat mai putin poluanta.
Mai multe despre valorile Essentiq afli aici.
Nu intelegeti gresit, beneficiile cosmeticelor natural organice nu sunt doar pentru mediu. Exista beneficii extraordinare si pentru noi, oamenii. Beneficiile sunt din perspectiva ingredientelor pe care nu le contin sau nu ar trebui sa le contina. Din pacate nu exista inca reglementari clare ale Comisiei Europene in ceea ce priveste ce trebuie sa contina cosmeticele natural organice.
Consumul de produse cosmetice natural organice nu este doar un trend sau o fita. Este contributia personala a fiecarui consumator in a reduce poluarea mediului inconjurator. Este un pas important pe care fiecare din noi ar trebui sa il faca pentru a mentine Planeta curata, verde si sanatoasa, astfel incat si urmasii nostri sa se bucure de ea.
Produsele Essentiq le gasesti aici.
Cand putem considera ca produsele cosmetice sunt naturale (daca contin 5, 10 sau 90% ingrediente natural)? Acesta este un subiect pe care il vom dezbate intr-o postare viitoare.
Un articol scris de Tanja Božinac
Fondator Essentiq