In 2017 am avut placerea sa cunosc o echipa de femei exceptionale, Sorana, Andreea si Oana de la centrul ProMAMA. Ele sunt si pilonul proiectului MAgia MAternitatii. Pe atunci inca nu eram mama si nu stiam nimic despre sarcina si alaptare. Treptat am invatat cat de importanta este alaptarea si contactul Skin to Skin dintre mama si nou-nascut. Acum sunt MAMA si pot spune ca toata informatia primita de le ele mi-a fost de mare ajutor.
Din pacate eu nu am beneficiat de Ora Magica sau Skin to Skin (StS), cu toate ca David s-a nascut la 36 de saptamani, prin cezariana si ar fi fost tare bine, atat pentru el cat si pentru mine. Povestiri despre experienta mea cu nasterea gasiti in interviul dat pentru Naste Natural.
Azi am ales sa scriu aceste randuri, deoarece ProMama are nevoie de ajutorul si sustinerea noastra. Eu stiu din proprie experienta cat de bine ar fi fost sa beneficiez de StS. Inceput in octombrie 2018 programul MAgia MAternitatii isi propune sa implementeze procedura Skin to Skin in maternitati la nivel national. Este nevoie de schimbarea protocoalelor din spitale, dar si de schimbarea mentalitatii. Este nevoie de training si de vointa, dar pentru ca toate acestea sa se intample este nevoie de sustinere.
De ce MAgia MAternitatii? Pentru ca in tara noastra este nevoie de o schimbare in maternitati. Statisticile sunt sumbre:
- Romania este pe primul loc in Europa la rata mortalitatii infantile (de două ori mai mare decat rata medie a Uniunii Europene, adica: anual, mor 7 din 1000 de copii nascuti vii) (http://www.insse.ro/old/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2017.pdf);
- In Romania, rata alaptarii exclusive a bebelusilor pana la varsta de 6 luni (asa cum recomanda OMS) este sub 20%, in conditiile in care 98% dintre mame pot alapta cu succes. Statistica este ingrijoratoare, avand in vedere ca studiile demonstreaza ca alaptarea salveaza vieti;
- In Romania s-a inregistrat cea mai mare crestere a proportiei de cezariene, mai ales in Bucuresti (in unele spitale, rata de cezariene depaseste 80%), dar chiar si nasterea “naturala” este puternic medicalizata;
- In maternitatile din Romania, protocoalele de rutina urmate de medici sunt ca nou-nascutul sa fie separat de mama pentru ingrijirile medicale (chiar daca este sanatos!) sau de rutina (cantarit, masurat) si i se ofera lapte-formula inainte ca alaptarea sa fie initiata, lucru care conduce, de cele mai multe ori, la sabotarea alaptarii, deci, practic, la sabotarea unui start sanatos in viata;
- Copiii romani nascuti in prezent vor avea, la varsta de 18 ani, capitalul uman cel mai scazut din Europa, din cauza educatiei deficitare si a sistemului sanitar precar – conform raportului privind Capitalul Uman, al Bancii Mondiale, publicat in octombrie 2018.
Daruieste si tu aici un strop de MAGIE pentru generatiile ce vor urma!
Despre programul MAgia MAternitatii si echipa din spate poti citi mai multe aici.
Este timpul sa aliniem protocoalele din maternitatile din Romania la standarde Europene, pentru sanatatea viitoarelor generatii din tara noastra!