Shopping Cart

Creme cu Vitamina C, Vitamina A sau Vitamina E

In articolul precedent am vorbit despre niacinamide si provitamina B5 in produsele cosmetice. Acum este timpul sa abordam un subiect la fel de la moda, si anume beneficiile utilizarii de creme cu vitamina C, vitamina A sau vitamina E.

Asa cum am mentionat si in articolul precedent vitaminele C, A si E sunt vitamine cu efecte dovedite asupra tenului. Serumurile cu vitamina C si vitamina A (sub forma de retinol) sunt la mare cautare. Dar sunt oare chiar atat de benefice?

Haideti sa vedem ce ne spune Tanja de la Essentiq despre aceste trei vitamine indragite in produsele cosmetice moderne.

Vitamina C sau Acid Ascorbic (INCI)

Beneficii: protejeaza impotriva radicalilor liberi, uniformizeaza pielea, stimuleaza productia de colagen, atenueaza petele pigmentare.

Beneficiile vitaminei C asupra tenului au legatura cu stresul oxidativ si impactul acestuia asupra pielii.

Expunerea la radiatiile ultraviolete cauzeaza stresul oxidativ, ce poate duce la efecte adverse datorita radicalilor liberi. Acestia din urma produc modificari chimice la nivel de ADN, membrana celulara si proteine, au impact asupra colagenului si pot provoca inflamatii. Pielea lupta cu stresul oxidativ prin antioxidanti.

Beneficiile Vitaminei C sunt numeroase. Acidul ascorbic este un antioxidant prezent in celulele pielii. Functioneaza in sinergie cu Vitamina E (tocoferol lipofil), prezenta in stratul lipidic al celulelor si previne oxidarea membranelor lipide. Cand tocoferolul isi pierde capacitatea antioxidanta, aceasta se genereaza prin prezenta acidului ascorbic.

Acidul ascorbic aplicat pe piele favorizeaza sinteza de colagen si ceramide, si are efect antiinflamator.

Acidul ascorbic si derivatele acestuia sunt adesea utilizate in produsele cosmetice in concentratie de 0.2% pentru a prevenii oxidarea acestora. In concentratie de 2% Vitamina C are efect antioxidant asupra pielii. In combinatie cu Vitamina E sau acid ferulic, efectul este amplificat. In concentratii de pana la 5% se observa un efect pozitiv in tratamentul tenului acneic si a tenului patat. Studiile recente in vivo au aratat ca o combinatie de vitamina C 15% plus vitamina E 1% ofera protectie optima impotriva eritemelor si degradarii celulare cauzate de razele UVB (aplicata inainte de expunere si nu in timpul expunerii).

Atentie! Este recomandat a se evita Vitamina C in combinatie cu benzoyl peroxide (ce oxideaza vitamina C, aceasta devenind inutila) sau Vitamina C in combinatie cu Retinol (vitamina C devine instabila si nu patrunde in piele). Este recomandat a se evita combinatia dintre Vitamina C si alti acizi, deoarece poate cauza iritatii, in special daca sunt utilizati zilnic.

Vitamina C nu este recomandata persoanelor cu pielea foarte sensibila si poate fi problematica pentru persoanele cu tenul gras. Recomandarea este de a aplica cu grija produsele cosmetice cu o concentratie mare de Vitamina C, deoarece pot avea activitate prooxidativa daunatoare.

Vitamina A sau Retinol (INCI: Retinol, Retinyl Palmitate, Retinal)

Beneficii: stimuleaza productia celulara si de colagen, uniformizeaza aspectul pielii, curata acneea, ajuta la refacerea pielii arse de soare, reduce petele pigmentare.

Vitamina A sub forma de Retinol este unul din cele mai cautate ingrediente.

Retinolul este un derivat al vitaminei A, utilizat in produsele antiage. Cu toate ca multa lume presupune ca este un exfoliant, este in realitate un atioxidant. Pentru a putea patrunde in piele acesta trebuie sa treaca prin 2 sau 3 etape de procesare:

  • retinol – retinaldehida (retinaldehyde) – acid retinoic (retinoic acid)
  • retinol ester – retinol – retinaldehida (retinaldehyde) – acid retinoic (retinoic acid)

Cu cat derivatul este mai apropiat de acidul retinoic, cu atat produsul este mai eficient. Retinaldehida este cea mai puternica forma, urmata de retinol si retinol ester.

  • Acidul Retinoic este utilizat pentru tratamentul dermatologic al acneei, al hiperpigmentarii si a ridurilor fine. Deoarece poate irita si usca pielea, se adauga in produse doar de catre specialisti. Nu este recomandata utilizarea acestui ingredient acasa sau in cosmetice DIY.
  • Retinal este rapid asimilat in epiderma dupa aplicarea pe piele. Este considerat cel mai eficient derivat de vitamina A, ce asigura pielii retinol si esteri de retinol. Este antibacterian, este eficient impotriva ridurilor fine si profunde, amelioreaza hiperpigmentarea si lasa pielea fina. Este folosit in tratamentul dermatologic al acneei. Acest derivat nu este atat de popular in randul produselor cosmetice.
  • Retinolul si retinol ester sunt mai putin eficiente ca acidul retinoic. Pentru a avea efecte precum acesta se utilizeaza o concentratie de 10 ori mai mare decat a acidului retinoic. Astfel este mai putin iritant decat acidul si se regaseste in multe produse cosmetice. Retinolul ajuta la ingrosarea epidermei, stimuleaza productia de colagen, ajuta la mentinerea hidratarii la nivelul pielii. Este adesea utilizat in cosmeticele pentru piele uscata si matura, deoarece atenueaza ridurile si imbunatateste elasticitatea.

Retinolul este foarte instabil, fiind sensibil la oxigen si razele ultraviolete. In produsele cosmetice este eficient doar in concentratii specifice si in ambalaje tip airless sau recipiente opace.

Atentie! Daca pielea este foarte sensibila, cu eczeme, rozacee atunci retinolul poate usca pielea, favorizeaza exfolierea acesteia si iritatiile severe. Poate sensibiliza pielea, prin urmare nu este recomandat a fi aplicat inainte de tratamente cu laser, peeling chimic, epilare sau expunere directa la soare.

Concentratia recomandata este de 0.55% in cazul retinol ester si 0.3% in cazul retinolului. In cazul pielii sensibile sau la primele aplicari, concentratia maxima recomandata este de 0.25%. Pentru un tratament intensiv se poate creste treptat concentratia. Totusi, este recomandat a nu se depasi concentratia maxima admisa.

Vitamina E sau Tocoferol (INCI: Tocopherol)

Beneficii: antioxidant, protejeaza bariera lipidica, calmeaza pielea, ajuta la mentinerea hidratarii, ajuta la vindecarea ranilor.

Vitamina E este antioxidantul lipofilic principal al pielii. Ajuta la vindecarea arsurilor solare, netezeste pielea, ajuta la mentinerea hidratarii, reduce inflamatia, stimuleaza regenerarea celulara si accelereaza procesul de vindecare. Copiii, femeile peste 50 de ani si barbatii peste 70 de ani au o lipsa de vitamina E la nivelul pielii, astfel este recomandata aplicarea unei creme ce contine vitamina E.

Este recomandata o concentratie de 1-3% pentru utilizarea zilnica si pana la 5% in cazul tratamentelor profesionale. Majoritatea produselor cosmetice contin vitamina E in concentratie de 0.5-1%, combinata cu alte ingrediente.

Atentie! Vitamina E pura aplicata direct pe piele poate cauza reactii asemenea dermatitei, in special in zona ochilor. Poate infunda porii, astfel ca pentru pielea predispusa la acnee trebuie acordata o atentie speciala in utilizarea vitaminei E.

In concluzie, vitaminele C, A si E au multe beneficii pentru piele, insa o cantitate mare nu inseamna neaparat efecte benefice asupra pielii. Ba din contra, acestea pot avea efecte negative nedorite. Recomandarea noastra este de a se utiliza produse cosmetice gata preparate, ce contin aceste vitamine in combinatie cu alte ingrediente cu beneficii dovedite asupra tenului.

Articol preluat de la Tanja fondatoarea Essentiq

Produse Essentiq si vitaminele continute:

Vitamina C, A, E si Provitamina B5: crema Magic 30+, crema Magic 40+, crema Magic 50+, ser facial, hidratant facial

Vitamina C, E si Provitamina B5: crema de ochi cu Centella si Kelp, crema de fata antiage Centella si Trandafir

Vitamina C si Provitamina B5: ser facial cu Centella si Baobab

Vitamina E si Provitamina B5: crema de fata ten uscat cu Immortella si Babassu, crema de fata ten foarte uscat cu Immortelle si Avocado, crema de fata Kids

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.