Intr- un articol publicat anterior vorbeam despre beneficiile utilizarii de produse cosmetice naturale-organice pentru mediul inconjurator. Acum va vom prezenta beneficiile pe care ni le aduc noua produsele cosmetice natural-organice.
Asa cum am mai mentionat nu exista nici un document oficial al UE in ceea ce priveste aceste produse cosmetice naturale-organice. Este o zona gri, care permite interpretari si afirmatii diferite. Cand putem spune ca un produs cosmetic este natural? Cand contine 5, 10 sau 90% ingrediente naturale? Cum putem noi, consumatorul de rand, care nu stim cum sa interpretam ingredientele sau INCI, deoarece nu avem studii tehnice, identifica acele produse cosmetice naturale? In opinia noastra, calitatea unui produs cosmetic natural-organic este determinata cel mai bine de ingredientele care NU sunt incluse, decat de cele incluse.
Un produs cosmetic natural-organic de calitate superioara, care isi respecta clientii NU ar trebui sa contina cateva ingrediente importante. Afla in continuare de ce.
Sulfati
Recomandam a nu folosi produse cosmetice naturale cu sulfati:
- Pentru a reduce probabilitatea de a dezvolta iritatii la nivelul pielii sau a scalpului.
- Pentru a creste retentia de apa la nivelul pielii si a parului.
- Pentru a preveni distrugerea echilibrului acid la nivelul pielii si astfel protejand pielea de la a absorbi chimicale daunatoare.
- Pentru a ajuta la mentinerea culorii pe o perioada mai lunga de timp in cazul parului vopsit. Sampoanele fara sulfati aduc beneficii parului colorat.
PEG (polyethylene glycol) si EO (ethylene oxide)
PEG si EO sunt folosite in cosmetice ca solventi, substante de ingrosare si purtatori ai agentilor hidratanti. Functioneaza ca si potentiatori in absorbtia atat a ingredientelor bune cat si rele, pentru ca acestea sa patrunda mai repede in profunzimea pielii. Daca sunt folosite pe o piele ranita, pot provoca iritatii si pot fi chiar toxice.
In procesul de obtinere a PEG se foloseste adesea EO si 1,4 dioxane. Ethylene oxide este un carcinogen uman cunoscut, ce poate impiedica dezvoltarea si poate dauna sistemului nervos. 1,4 dioxane este un posibil carcinogen uman si este o toxina a mediului.
Coloranti sintetice
Culorile artificiale si colorantii sunt aditivi chimici, ce au ca rol schimbarea culorii sapunului, lotiunilor, gelurilor de dus, cremelor faciale, sampoanelor si a multor altor produse. Acesti coloranti sunt adesea compusi dintr-o varietate de chimicale. Multi coloranti artificiali sunt obtinuti din gudron de carbune, iar unii pot contine metale grele, inclusiv plumb. Toxinele pe care acesti coloranti artificiali le lasa pe piele pot creste riscul sensibilizarii si aparitia iritatiilor. Pot in acelasi timp sa astupe porii, ceea ce duce la riscul aparitiei acneei.
Uleiuri minerale
Sunt considerate comedogenice, adica infunda porii si cresc riscul aparitiei acneei si a punctelor negre. Unii dermatologi sustin ca acele creme care contin uleiuri minerale si parafina pot dauna barierei de protectie a pielii si pot duce la dezhidratare. Cu cat este mai rafinat uleiul mineral, cu atat este mai putin comedogenic. Este insa dificil de verificat cat de pur este uleiul mineral din produsul folosit. Astfel ca recomandam utilizarea de produse cosmetice naturale fara uleiuri minerale.
Un produs cosmetic natural cu Siliconi
Siliconii formeaza o bariera la suprafata pielii. Aceasta bariera poate capta umiditatea, dar in acelasi timp poate capta bacterii, sebum, celule moarte si altele. Expunerea indelungata la uleiuri, piele moarta si bacterii, sub bariera de siliconi poate duce la acnee si congestia porilor.
Prin utilizarea siliconilor se obtine o netezire de scurta durata a pielii. Insa siliconii astupa porii si nu permit o hidratare suplimentara, de lunga durata, ce duce la o piele uscata si terna.
Ftalati
Ftalatii sunt chimicale industriale folosite pentru a inmuia plasticul (PVC) si ca solventi in cosmetice sau detergenti, printre altele. Exista studii efectuate pe animale care sustin ca ftalatii pot dauna ficatului, rinichilor, plamanilor si sistemului de reproducere.
Organisme Modificate Genetic (OMG)
Ingredientele derivate din plante au fost printre primele OMG din cosmetice. Unele ingrediente cosmetice din plante sunt derivate din sau contin componente din produse alimentare modificate genetic (ulei de porumb, faina de porumb, ulei de soia si alte componente pe baza de drojdie). In anumite cazuri OMG au fost special create pentru a ajuta in procesul de productie al cosmeticelor. Spre exemplu, rapita a fost modificata pentru a produce acid lauric in cantitati ridicate, un ingredient cheie in sapunuri si detergenti, la un pret redus pentru consumatori.
Din pacate inca nu se stie care sunt efectele OMG asupra sanatatii umane.
Conservanti controversati in produse cosmetice naturale (parabeni, fenoxietanol, surse de formaldehide)
Fenoxietanolul si parabenii sunt conservanti sintetici utilizati la scara larga si care sunt aprobati la nivel global spre a fi folositi in toate produsele cosmetice, in concentratii de pana la 1%. Asemenea parabenilor, semnalele negative despre fenoxietanol in cosmetice au legatura cu cercetari ce nu au nimic de-a face cu ingrijirea pielii. Sunt cateva articole care mentioneaza ca acesti conservanti, in contact cu pielea, pot imita hormonii, pot altera functionalitatea sistemului endocrin sau pot chiar provoca cancer. Insa nu exista nici un studio stiintific care sa sustine acestea.
Deoerece opinia publica este ca acestea sunt substante daunatoare si pentru ca nu exista studii concrete care sa infirme sau confirme acestea, cel mai bine este sa fie evitate. Exista inlocuitori care nu sunt subiectul unor controverse.
Avand in vedere ca la o simpla cautare pe Google poti gasi informatii pozitive sau negative despre un ingredient, este greu in ziua de azi pentru un consumator sa decida pe cine sa creada si pe cine nu.
Sfatul nostru: aveti incredere in voi si analizati INCI!
Un articol scris de Tanja Božinac
Fondator Essentiq