Shopping Cart
Uleiul de cocos din nuca de cocos

Despre uleiul de cocos si beneficiile lui

Uleiul de nuca de cocos este unul dintre putinele alimente care pot fi clasificate drept „superalimente”. Combinatia sa unica de acizi grasi poate avea efecte pozitive asupra sanatatii. Acestea includ pierderea de grasime, functia creierului mai buna si diverse alte beneficii impresionante.

Ulei de cocos – beneficii

Fie ca e ulei de cocos pentru ten, ori ulei de cocos pentru corp, exista beneficii pentru sanatate bazate pe calitatile acestei bombe de sanatate. Uleiul de cocos contine acizi grasi cu proprietati medicinale potentiale. Are un continut ridicat de grasimi saturate sanatoase, care au efecte diferite decat majoritatea altor grasimi din alimentatia ta. Aceste grasimi iti pot oferi corpului si creierului energie rapida. De asemenea, cresc nivelul de colesterol HDL bun din sange, care este legat de riscul redus de boli cardiace.

Majoritatea grasimilor din dieta sunt numite trigliceride. Grasimile din uleiul de nuca de cocos sunt cunoscute sub numele de trigliceride cu lant mediu (MCT). Ceea ce inseamna ca acizii grasi sunt mai mici decat majoritatea altor grasimi. Cand mananci aceste tipuri de grasimi, ele merg direct la ficat, unde sunt folosite ca sursa rapida de energie sau transformate in cetone. Cetonele pot avea beneficii puternice pentru creier si sunt studiate ca tratament pentru epilepsie, Alzheimer si alte afectiuni.

Sanatatea din nuca de cocos

Oamenii care folosesc mult ulei de cocos in alimentatie sunt sanatosi. Nuca de cocos este un aliment exotic, consumat in primul rand de cei care sunt constienti de sanatatea lor. Cu toate acestea, in unele parti ale lumii, nuca de cocos (incarcata cu ulei) reprezinta o baza dietetica de alimentatie pe care oamenii au folosit-o timp de mai multe generatii. Cel mai bun exemplu de o astfel de populatie este Tokelauans, care traieste in Pacificul de Sud.

Ei obisnuiau sa isi ia peste 60% din caloriile lor din nuca de cocos. Cand au fost studiati, s-a descoperit ca au o stare de sanatate excelenta. Au rate foarte mici de boli de inima.

Oamenii care folosesc mult ulei de cocos in alimentatie sunt sanatosi. Nuca de cocos este un aliment exotic, consumat in primul rand de cei care sunt constienti de sanatatea lor. Cu toate acestea, in unele parti ale lumii, nuca de cocos (incarcata cu ulei) reprezinta o baza dietetica de alimentatie pe care oamenii au folosit-o timp de mai multe generatii. Cel mai bun exemplu de o astfel de populatie este Tokelauans, care traieste in Pacificul de Sud. Ei obisnuiau sa isi ia peste 60% din caloriile lor din nuca de cocos. Cand au fost studiati, s-a descoperit ca au o stare de sanatate excelenta. Au rate foarte mici de boli de inima.

Alta populatie care a mancat multa nuca de cocos si a ramas cu o stare de sanatate excelenta este Kitavans. Mai multe popoare ale lumii au dovedit o sanatate de fier. De ce? Deoarece locul natal si clima le-a permis consumul in cantitati masive de nuca de cocos.

Acizii grasi din uleiul de cocos pot ucide agenti patogeni daunatori, inclusiv bacteriile, virusurile si ciupercile. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea infectiilor. De asemenea, uleiul de cocos poate reduce foamea, ajutandu-te sa mananci mai putin. Sunt sigura ca deja ai folosit ulei de cocos pentru corp si ulei de cocos pentru ten, iar daca nu ar fi vremea sa o faci.

Uleiul de cocos trateaza infectiile

Atunci cand este aplicat pe pielea ta, uleiul de nuca de cocos o poate proteja de razele ultraviolete ale soarelui, care ridica riscul de cancer de piele si provoaca riduri si pete maronii. De fapt, un studiu a descoperit ca uleiul de cocos blocheaza aproximativ 20% din razele UV ale soarelui. Cercetarile arata ca uleiul de nuca de cocos combate dermatita si alte tulburari ale pielii, cel putin la fel ca uleiul mineral. De asemenea, acest ulei creeaza o minunata hidratare pentru picioare, brate si coate. Poate fi folosit si pe fata – desi acest lucru nu este recomandat celor cu pielea foarte grasa. De asemenea, poate ajuta la refacerea calcaielor crapate si poate combate infectiile (uleiul de cocos are proprietati antibacteriene, care pot ajuta la tratarea infectiilor).

S-a descoperit ca, in cazul pielii, imbunatateste functiile de bariera protectoare si are efect antiinflamator. Dr. Cynthia Bailey, dermatolog din California si membru al American Board of Dermatology, a declarat ca „nuca de cocos are beneficii surprinzatoare atunci cand este aplicata pe piele ca hidratant. Poate reduce germenii nocivi ai pielii, numiti stafilococi”. Proprietatile sale anti-microbiene pot fi utile in combaterea infectiilor cu stafilococ. Un studiu din 2004 publicat in revista Dermatitis a relevat ca uleiul de cocos poate imbunatati continutul de lipide al persoanelor cu pielea uscata.

Se pare ca uleiul de cocos actioneaza si in ceea ce priveste reducerea stresului: are proprietati antistres si antioxidanti, ceea ce ar putea sa-l faca util ca antidepresiv, potrivit cercetarilor. Mai mult: daca il folositi ca tratament al parului, face parul mai stralucitor, deoarece patrunde mai bine in firul de par decat uleiurile minerale.

Iata ca uleiul de cocos prezinta o multitudine de calitati, care de abia asteapta sa fie descoperite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.