Stiai ca avem nevoi nutritionale diferite toamna?
E clar ca lucrurile s-au schimbat. Vacanta s-a terminat si a inceput scoala. Tu a trebuit sa pui cap la cap atatea lucruri ca sa te asiguri ca totul merge conform planului.
Desi tu faci tot ce este in controlul tau, in contextul pandemiei, apar si situatii neasteptate care iti fura din energie. Incertitudinea care tot penduleaza in jurul nostru produce stres si oboseala, atat mentala, cat si fizica.
Impreuna cu trecerea intr-un nou anotimp, oboseala isi face simtita prezenta. Si daca nu faci ceva in legatura cu asta acum, din timp, iti va fi mult mai greu dupa.
Cum nevoile noastre se schimba si in functie de anotimp, natura s-a asigurat ca avem la dispozitie alimentele necesare pentru a obtine nutrienti specifici.
Cand alegi sa folosesti intelept bogatia toamnei, te echipezi cu uneltele care iti vor intari sistemul imunitar si te vor ajuta sa lasi oboseala in urma.
Ce alimente sunt recomandate toamna?
Daca in timpul verii, ne-am bucurat de fructe si legume care cresc deasupra solului, toamna alegem preponderent fructe si legume care cresc in sol:
- cartofi
- morcovi
- telina
- pastarnac
- radacina de patrunjel
- sfecla rosie
- ridiche alba
- ridiche neagra
- ghimbir
Dar si:
- varza
- praz
- conopida
- broccoli
- ciuperci
- mazare
- dovleac
In ceea ce priveste fructele, trecem de la pepeni si piersici catre:
- mere de toamna
- struguri
- prune
- merisoare
- pere
- smochine
- gutui
Tot in sezonul de toamna, gasim si condimente mai puternice care incalzesc organismul si imbogatesc aroma si gustul macarurilor:
- cuisoare
- usturoi
- turmeric
- nucsoara
- cardamom
Ne putem lua grasimile din carne de calitate, uleiuri presate la rece si diverse tipuri de nuci (aici intra si migdalele si alunele, crude, fara sare).
Pont:
Asigura-te ca depozitezi nucile si semintele in coaja pana la momentul consumului pentru a conserva acizii grasi polinesaturati si a beneficia de pe urma acestor nutrienti.
Cum ne ajuta alimentele de toamna?
Toate alimentele specifice sezonului tomnatic vin cu vitamine si minerale valoroase care ne intaresc organismul pentru a face fata iernii.
Sfecla ajuta enorm la functionarea organismului, detoxifiind ficatul si combatand anemia. O poti consuma cruda sau coapta, in salate sau in sucuri proaspete.
Tot la functionarea ficatului ajuta si ridichea alba si cea neagra, telina si ghimbirul.
Dovleacul este bogat in vitamina A, potasiu si fibre. Dovleacul este preferatul meu. Imi place ca il pot prepara si ca fel de mancare de sine statator (alaturi de linte sau poate sub forma de supa crema), dar si ca desert (diverse budinci, briose simple sau in combinatie cu cereale de dimineata).
Semintele de dovleac consumate crude combat parazitii si e bine sa le consumam tot timpul anului. Sunt o sursa generoasa de grasimi bune de care avem nevoie.
Merisoarele contin o cantitate foarte mare de antioxidanti, care lupta cu radicalii liberi din organism, saruri minerale de magneziu, potasiu si calciu. De asemenea, merisoarele fac minuni in tratamentul infectiilor urinare, mai ales atunci cand sunt asociate cu o nutritie corecta, fara alimente procesate.
Reteta bonus pentru a-ti intari sistemul imunitar – Apa de merisoare:
Intr-un borcan de 5l de apa puneti aproximativ 2 kg de merisoare si lasati-le la macerat cateva zile (maxim 2 saptamani). Puteti, de asemenea, sa adaugati si afine. Apoi, bautura magica care tine departe racelile este gata de consum. Secretul este ca apa scoasa se poate inlocui pana cand merisoarele se albesc. Atentie – apa de merisoare este energizanta, asa ca nu e recomandata seara pentru ca s-ar putea sa strice somnul!
Alte recomandari pentru a te energiza in aceasta toamna
Pe langa alimentele proaspete de sezon, ca sa te bucuri de o toamna plina de energie si de un sistem imunitar puternic, tine cont si de urmatoarele recomandari:
- fa miscare in aer liber;
- dormi suficient si eficient – incepe prin a te culca mai devreme, in jurul orei 22:30;
- relaxeaza-te si savureaza ultimele zile cu soare din acest an;
- concentreaza-te pe aspectele bune din viata ta;
- respira profund si ofera-ti momente de pauza in care sa te conectezi cu tine, fie prin a scrie in jurnal sau a medita;
- hidrateaza-te din plin;
- sustine-ti corpul prin perioade de curatare, de cateva ori pe an.
Iar daca vrei sa te energizezi alaturi de un grup de mame cu pofta de viata, inscrie-te in programul gratuit Mai multa energie in doar 5 zile. Vei sti ce alegeri sa faci ca sa ai energie toata ziua si timp pentru ce conteaza in viata ta.
Cand intelegi ca modul in care te simti este in controlul tau, atunci devii de neoprit, pentru ca singurul lucru pe care il ai de facut ca sa obtii ce iti doresti este sa alegi. Hai alaturi de noi!